Boendeverksamhet

Samkommunens boendeverksamhet utgör den ekonomiskt största enskilda delen av samkommunens verksamhet. Inom boendet är strävan att bygga ut ett så mångsidigt utbud som möjligt i alla delar av Svenskfinland, nära brukarnas uppväxtorter.

Vi erbjuder personer som behöver tillsyn, stöd, hjälp eller omsorg i sitt hem olika boendealternativ. Man kan välja mellan att bo tillsammans med andra personer i gruppboende eller i lägenhet intill andra personer med liknande behov. Hemmet kan vara i ett höghus, radhus eller egnahemshus och kan vara beläget istan eller på landet. boendestödet utformar vi utgående från de individuella behoven så att brukarens egna förmågor, resurser och styrkor tas i beaktande.

Kårkulla samkommuns boendeplan 2020
Bilaga till boendeplan

Boendeformer

Kårkulla samkommun erbjuder individuella boendealternativ.

Läs om olika former av boende

Självständigt boende med stöd

Personer med utvecklingsstörning eller annan funktionsnedsättning kan bo i en helt vanlig lägenhet som hen hyr eller äger. Personerna får sitt boendestöd från någon närbelägen boendeenhet.

Fortgående boendeservice i boendeenhet

Boendeenheterna kan vara ett gruppboende där brukaren hyr ett rum oftast med egen toalett och delar kök, vardagsrum och bastu med de övriga brukarna. En boendeenhet kan också bestå av flera lägenheter som bildar en grupp där det oftast finns utrymme för gemensam samvaro. Många boendeenheter består av både gruppboende och lägenheter. Det är brukarens individuella behov och önskemål som styr valet av boendeform.

Temporär boendeservice

Temporär boendeservice består av korttidsvård, boendeträning och internatboende. I alla regioner finns det enhet för temporär boendeservice, men enhet för internatboende finns endast i Pargas.


Boendeträning och internatboende

Boendeträningens målsättning är att kartlägga brukarens önskemål och färdigheter inför valet av permanent boendeform. Boendeträning sker i samarbete med hela familjen. Boendeträning ges till personer i alla åldrar som i sitt omsorgsprogram har en uttalad önskan att flytta hemifrån. Boendeträning ges vid enheter för korttidsvård.

Internatboende

Kårkulla samkommun har ett internatboende i Pargas i samarbete med yrkesträningsskolan Optima. Eleverna bor på internatet under skolveckan måndag till fredag.

Ungdomarna vid internatet har möjlighet att prova på olika sätt att bo. Under det första åert bor man i grupp och det finns personal i samma utrymme, under det andra och tredje året strävar man efter att ungdomarna blir mer självständiga i ett nära samarbete med anhöriga. Fritidsaktiviteter och socialträning är viktiga komponenter i internatverksamheten.


Institutionsvård

Vid Vårdhemmet i Pargas ges institutionsvård fram till år 2020. Institutionsvården avvecklas enligt statsrådets principbeslut år 2010.

Läs mer

Kårkulla Vårdhem är indelat i olika boendeenheter. Personerna bor i ett eget rum och har ett gemensamt vardagsrum och kök. Inom vårdhemmet finns även lägenhetsboende.

Personer med grav fysisk och psykisk utvecklingsstörning och personer med autism samt åldrande personer med behov av expertiskunnande erhåller sin boendeform på institution. Institutionsvården omfattar service dygnet runt i form av grundvård, boende- och daglig verksamhet eller annan motsvarande verksamhet.


Brukarberättelser från boendeverksamheten

Berättelser om hur Krister Lindfors, Peter Lindberg, Gun Karlsson, Hanna Lundén och William Lund bor.

Läs brukarberättelserna

Krister Lindfors, lägenhetsboende vid Bäckåkergårdens serviceenhet Åbo

kristerL

Krister bodde tidigare i en lägenhet i centrum av Åbo innan han i juli 2012 flyttade till Bäckåkergården.

-  Jag bodde i en etta med kök på Klostergatan.

Hur var det att bo där? Otryggt och ensamt.

Varför var det ensamt? Jag hade ingen omkring mig.

Hur är det att bo på Bäckåkergården? Mycket bättre. Mycket bättre lägenhet också än tidigare. Nu har jag golvvärme.

Vad känns extra bra här på Bäckåkergården? Om jag mår illa finns det alltid någon att prata med. Personalen är här och jag har kompisar och bra grannar. Jag sover bättre nuförtiden. När jag kommer hem från jobbet är det alltid någon här.

Vad är det som gör att du sover bättre? Det är så lugnt här. Jag känner mig trygg.

Vad brukar du göra i din lägenhet? Lyssna på musik, titta på Salatut elämät, läsa tidningar och vara på internet. Jag har städigt i min lägenhet. Sen brukar jag prata med personalen om vad som har hänt i världen och gå till min kompis Anki och dricka kaffe.

Peter Lindberg, lägenhetsboende vid Mästargränds boende vid Smålands serviceenhet i Kimito

peterL

Peter flyttade till Mästargränds boende i början av september 2014, genast då Mästargränd stod klart. Peter är uppvuxen i Västanfjärd i Kimitoön, och efter att ha bott flera år i Pargas och Åbo har han återvänt till sina hemtrakter.

Peter har erfarenhet av flera boenden och konstaterar att Mästargränd nog är bäst hittills. Han har familjen och släktingarna nära och mamma kommer ofta och hälsar på och hjälper till i hemmet.

-  Det bästa här är att det är lugnt och skönt och att man får vara ifred. Fast fläktarna hörs lite väl mycket.

Ibland besöker Peter sällskapsrummet på Mästargränd där man ser på tv och dricker kaffe tillsammans. Peter tycker om att laga mat och när han här hemma lagar han både maten från grunden och bakar. Hans lägenhet är 37 kvadratmeter och har två rum, och den mesta tiden i lägenheten tillbringar han med att lyssna på musik och se på musikvideon.

Läs mer om Peter och hans boende i Omslaget 1/2015.

Gun Karlsson, gruppboende vid Jackarbygatans serviceenhet i Borgå

gun

Gun Karlsson bor i nyrenoverade Jackarbygatans serviceenhet i Borgå, som är ett strukturerat boende för autister. Guns lägenhet har ett skilt sovrum, köksvrå, badrum och en egen utgång. Gun har också en dörr till det gemensamma utrymmet och trots att hon har sin egen utgång är hon mån om att berätta åt personalen när hon går ut.

- Jag trivs bra här, jag får vara i lugn och ro inne hos mig själv.

När Gun kommer hem från jobbet börjar hon med att hälsa på personalen och berätta om dagen. Sedan är det dags för kaffe då hon berättar vad hon tänkt göra i dag. Eftermiddagsvila är en skön tradition.

På veckosluten brukar Gun åka och hälsa på sin syster eller stanna hemma på Jackarbygatan. Och så sover hon länge, ända till lunch.

- Det är så skönt att sova, säger Gun som tycker det är lite väl tidigt att stiga upp halv åtta på vardagarna.

Kvällarna på Jackarbygatan avslutar Gun alltid med en pratstund tillsammans med sin bästa vän Linda som bor på samma boende. Antingen sitter de i Lindas eller Guns lägenhet och diskuterar innan läggdags. Det har blivit en viktig rutin.

Läs mer om Gun och hennes boende i Omslaget 1/2015.

Henna Lundén, gruppboende vid Peppargränds serviceenhet i Pargas

henna

Henna bodde på Skansvägens boende Pargas i ungefär tio år innan hon flyttade till Peppargränds boende.

Henna bor i en av lägenheterna med eget kök. En del nya möbler var man tvungen att införskaffa, eftersom Hennas lägenhet är större än hennes tidigare.

- Det här känns mycket mer som ett riktigt hem, berättar Hennas pappa Esko Lundén. Här har vi kunnat ha kaffekalas tillsammans med Hennas faddrar och det finns bättre möjligheter att umgås med Henna på tumanhand i hennes egen lägenhet.

Det är många nya ansikten på Peppargränd, men Henna är inte så beroende av kompisar. Mest tycker hon om att umgås med vårdarna och att gå ut och promenera med dem.

Musik är Hennas största intresse, både att lyssna, spela och dansa. På bordet bredvid har hon en synt som hon ofta spelar på.

- Henna har varit som hemma är ända från första början, säger Esko. Hon har inte visat några tecken på att hon inte skulle trivas.

Läs mer om Henna och hennes boende i Omslaget 1/2015.

William Lund, korttidsvård vid Backebo serviceenhet i Jakobstad

william

William behöver ständig övervakning, dygnet runt. När det gäller familjens vardag ligger den största utmaningen i att orka med. Det gäller att hela tiden ha ”radarn” på och att ha koll på vad han gör och ligga steget före. Tydliga rutiner är viktigt för William, annars blir han lätt förvirrad och irriterad. Familjen hade hört mycket gott om Backebo och tanken på korttidsvård började mogna. Det var ingen självklarhet att ”lämna bort” sitt eget barn. Det var oerhört många känslor att tampas med. Efter att familjen bekantat sig med Backebo tillsammans med William var beslutet lätt att fatta.

William älskar Backebo och pratar för det mesta långt i förväg om att han ska dit. Det är viktigt för honom att träna på sina sociala färdigheter men också att sträva till ett så självständigt liv som möjligt. Familjen är tacksam och glad över möjligheten till avlastning. Det ger familjen lite egen tid och möjlighet att samla krafterna.

Läs mer om Williams korttidsvård i Omslaget 1/2015.

© 2019 Kårkulla samkommun